18/3/07

Xuristes tachen a la Conseyera de la Presidencia d'actitúes fosques ya intolerantes


L'Aconceyamientu Xuristes pol Asturianu mantuvo una reunión el xueves día 15 en cuenta d'estudiar el casu de la negativa per parti de la Conseyería de la Presidencia de facer treslláu de los permisos mélicos solicitáos per Xurde Blanco, funcionariu del Seviciu Xurídicu de la mesma, per tar cursaos n'asturianu.

De la reuníon surdió el acuerdu de pidir la dimisión inmediata de la Conseyera de Presidencia María José RAMOS (PSOE), "pola so actitú fosca ya intolerante pa cola llingua asturiana y los funcionarios que fan empregu d'ella". Tamién piden la dimisión del Direutor Xeneral de Rellaciones Estitucionales y del Serviciu Xurídicu y del Xefe de Serviciu Xurídicu que foron los mandáos de la conseyera pa executar «les midíes de cálter discriminatoriu o represor».

Pela parti de l'Alministración, el Direutor Xeneral de Rellaciones Estitucionales y del Serviciu Xurídicu del principáu, Manuel CABALEIRO TEIJEIRO, fizo unes declaraciones nes qu'acusa al lletráu Xurde Blanco d' "unviar escritos n'asturianu nun intentu d'imponer l'usu desta llingua nel Serviciu". Tales declaraciones llamen l'atención cuanto más, al ser el Direutor Xeneral del Serviciu Xurídicu del principáu el que paez desconocer la llexislación alreor de la llingua tanto nel Estatutu d'Asturies, como na Llei d'usu del Asturianu asina como les distintes llexislaciones tanto del Estáu como de la Xunión Européa.

Espeyar tamién que ye esta Conseyería de Presidencia la más roceana al usu de la llingua poniendo-y torgues a la entrega d'ímpresos n'asturianu a los llicitadores nes contrataciones alministratives sigún obliga la Llei de Contratos de les Alministraciones Públiques. Tamién paez que pretendíen espublizar nel Boletín Oficial col so vieyu nome castiellanizáu, los nomes de llugar de pueblos y conceyos, nun respentando la llegalidá toponímica vixente güei.

¿Cuala ye la zuna que lleva a esta actitú predeterminada y fosca pa col nuesu patrimoniu?. La rempuesta tiénenla la llangreana Ramos y el so Direutor Xeneral de Rellaciones Estitucionales y del Serviciu Xurídicu, el gallegu Cabaleiro Teijeiro.